Leiderschap

Persoonlijk Leiderschap

“To be a star, you must shine your own light, follow your path, and don’t worry about the darkness…. for that is when stars shine brightest.”

– Ralph Waldo Emerson

Wij, mensen, hebben momenten dat we moeiteloos resultaten lijken te behalen en we hebben momenten dat de wereld tegen ons lijkt te zitten. Dat lijkt slechts, want de keuze is aan jou. Persoonlijk leiderschap gaat erom dat je zelf je keuzes maakt over wat je zelf nu zou willen doen. Het gaat erom dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt over je acties en anticipeert op onverwachte situaties, zodat het behalen van resultaten niet op toeval berust.

Die verantwoordelijkheid begint bij het accepteren van zowel goede als slechte uitkomsten. Wanneer die laatste, wellicht onverwachte, uitkomst zich voordoet zal iemand met persoonlijk leiderschap hier daadkrachtig op inspelen. Een slachtoffer zal zijn omgeving de schuld geven of slechte uitkomsten ontkennen of negeren. Dit is een menselijke reactie, wij zijn immers niet perfect, maar het is niet effectief en kost veel negatieve energie. Bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap gaat het erom dat we onszelf trainen in het daadkrachtig en resultaatgericht leren omgaan met veranderingen en het minimaliseren van het slachtoffergedrag.

Dit eigenaarschap betekent dat je in samenwerking met anderen streeft naar (gezamenlijke) doelen. Het gaat erom dat je intenties pro-actief weet om te zetten in daadwerkelijke zichtbare acties en daadwerkelijk datgene doet dat nodig is voor het gewenste resultaat. Je spreekt elkaar aan zonder te oordelen en helpt elkaar zonder eigenaarschap over te nemen.

Ik help organisaties, teams en individuen in het versterken van persoonlijk leiderschap. Ik maak mensen bewust van het gedrag dat ze laten zien en hoe het anders kan.